Биография

Кратка история на групата

Мери Бойс Бенд са създадени в началото на 1994г. като трио, което свири в клубовете за музика на живо в София. През август същата година музикантите печелят конкурса за млади изпълнители на Българската Национална Телевизия – „Хит Минус Едно” и като награда записват първата си авторска песен – „Къде избяга вятърът”.

През януари 1995г. към групата се присъединяват басист и барабанист.  Мери Бойс Бенд приемат за своя рождена дата 28 януари 1995г., когато за първи път свирят като група от пет души в прочутия тогава „Кънтри клуб” в София. До края на 1995г. те записват  още две свои авторски песни по поръчка на Българското Национално Радио – „Опит за летене” и първата версия на „...да надбягам птиците”. Песните  бързо стават популярни и през 1996г. групата печели наградата на Арт Рок Център - „Група на годината”.

През 1997г. Мери Бойс Бенд са поканени от немски продуценти за записите  на класически рок песни на Deep Purple, Pink Floyd и Led Zeppelin заедно с двоен състав симфоничен оркестър. Групата продължава и живите си участия в клубове и на концерти из България, както и участия в телевизионни програми.

През 2001г. Мери Бойс Бенд издават първия си авторски албум - „Непознати улици”. Той включва десет песни, записани в периода 1999 - 2001г. и носи името на най-популярната песен от него. Хитът „Непознати улици” се задържа в класациите за рекордно дълго време (в Българският Топ 100 – радио-класация за световна музика – песента остава повече от 100 седмици, като 50 от тях е в челната десетка).  Успешният първи албум е причина за номинациите на Мери Бойс Бенд на наградите на БГ Радио през 2002г. в пет различни категории: БГ дебют, БГ албум, БГ песен, БГ текст, както и за кавърверсия на песента „Есен”. През юни 2002г. групата печели и първо място във фестивала за музика на живо, който е част от международния телевизионен фестивал в Албена.

През лятото на 2004г. групата свири на мега-концертите в Албена, Слънчев Бряг и Банско заедно със световноизвестните “No Mercy”, “Boney M”, ”Eruption”, “Gibson Brothers”, “Racey”… През септември 2004г. за концерт-промоцията на втория албум на Мери Бойс Бенд като специални гости за първи път в България пристигат „The Kelly Family”. Двете групи продължават да работят заедно и по други проекти.

Албумът „Само за теб” излиза официално на българския музикален пазар през октомври 2004г. Той е записан в периода 2003-2004г. Съдържа 10 песни плюс две английски версии - на песните „Само за теб” и „Идва нощта”. Всички сингли от този албум достигат до върховете на класациите. Неслучайно „Само за теб” е номиниран за БГ албум на 2004г.

От юли 2004г. песни на Мери Бойс Бенд се въртят в ефира на всички големи радиостанции в Белгия, а по-късно се завъртат във Франция и Холандия... През декември 2004г. групата издава в Белгия албума „Distant Streets – compilation”, който включва английски версии на песни от първия и втория й албум, както и песни на белгийски композитори.

През януари 2005г. Мери Бойс Бенд записват в Белгия, заедно с госпъл хор от Брюксел, песента „Running Over”. Тя излиза като сингъл в Белгия, както и в компилации с песни на белгийски изпълнители. Отново в Белгия, на 28 май 2005г. Мери Бойс Бенд участват заедно с „Boney M” и “Eruption” в концерт, на който групата свири повече от час пред белгийска публика английските версии на свои авторски песни. Концертът е рекламиран в белгийските медии и е съпътстван от много интервюта на групата за вестници и радиостанции.

В началото на 2006г. Мери Бойс Бенд издават DVD с  концерт-промоцията на албума „Само за теб” в Банско. През 2006г., 2007г., 2008г. и 2009г. – четири поредни години -  групата е номинирана от слушателите на БГ радио за „Група на годината”.

На 17.12.2010г. музикантите издават четвъртия си студиен албум "Дългият път към дома", от който са синглите: „За последен път”, "Не гледай влюбено" (представен и в World Chart Express на MTV), "Дългият път към дома", "Слънчогледите", "Тръгвай с мен" и "Вярвам в теб".

Днес Мери Бойс Бенд е една от популярните групи в България и продължава изявите си по клубните и концертни сцени...
Историята през погледа на Мери