Мери Бойс Бенд представи новия си албум „Щастливи дни“ с концерт на 18 май 2018 г. В началото на годината групата пусна едноименната песен и лирик-видеото към нея по повод своята 23-та годишнина. Днес “Щастливи дни” е на върха в националните музикални класации. За представянето ѝ на концерта специален гост бе виртуозът Георги Величков, чийто баян акомпанира на Мери и в акустичната балада „Двамата с теб“. На живо, за първи път, прозвучаха всички песни от албума „Щастливи дни“, както и любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“ и „Дългият път към дома“.
Албумът „Щастливи дни“ вече е на музикалния пазар. Записан, смесен и мастериран е от Искрен Искренов в студио „Винил“, в периода 2015 – 2018 г.. Включва 10 песни, сред които добре познатите сингли от последните години: „Телефонът звъни“, „Най-скъпият подарък“, „Излишни думи“, „Пак да срещна твоето лице“ и самата „Щастливи дни“. Допълнение правят екзистенциалната „Вътре в мен“, баладите „На прага“, „Двамата с теб“ и „Няма път назад“, както и типичната в стилово отношение „До края на света“, която ще бъде представена като самостоятелен сингъл и е дует между Мери и Миро.

     Един от първите щастливци, имали възможност да чуят новия албум на Мери Бойс Бенд, е музикалният редактор, любим БГ Радио-водещ и изключителен меломан Йордан Георгиев, познат на всички като Данчо-Стълбицата. Ето го неговият поглед върху „Щастливи дни“:
     „Едновременно лесно и доста трудно е едно CD-ревю на този дългоочакван нов проект на Мария Мутафчиева и нейните момчета. От излизането на дебюта и популярния хит „Непознати улици” до днес Мери Бойс Бенд има в дискографията си вече 7 албума и две DVD-та, което изобщо не е малко в доста свития музикален пазар през последните години у нас. На 18-ти май в София бе представен най-новият диск на бандата – „Щастливи дни”. В него музикантите избягват плъзгането по познатите и носили им успех досега музикални плоскости, а са успели да открият нови, най-вече стилови, предизвикателства в композициите си.
     Безспорният фаворит в албума е едноименният актуален сингъл „Щастливи дни”, в който групата явно е почерпила вдъхновение от европейската музика през последните десетилетия и творчеството на формации като Вайя Кон Диос, без да ги цитира дословно. Истинско попадение е участието в записите на виртуоза Георги Величков, чиито баян пресъздава една по-различна от съвременната музикална атмосфера. Освен заглавната песен, останалите три начални трака в албума са познатите и обичани от предишни години сингли „Излишни думи”, „Телефонът звъни” и „Пак да срещна твоето лице”, а десетата последна песен също е звучала в ефира – коледната „Най-скъпият подарък”.
     Нека обърнем по-голямо внимание на останалите нови композиции като любовната, но по-твърда супер-балада „Няма път назад”, второто авторско откритие в албума – „Вътре в мен”, което със страхотния китарен риф на Миро като че ли е с най-агресивния саунд в цялото им творчество. След 7-та типична за групата песен „До края на света” – дует на Мери с Миро, идва убийствената балада „На прага”, в която с повече въображение бихме могли да си представим Клаус Майне в женска вокална роля. И не на последно място 9-та поред или 5-та нова композиция звучи като музикален десерт в ушите на почитатели на групи като Скорпиънс, Канзас или може би Стикс, но в родни води и с чудесните текстове на български на чаровната и суперталантлива фронтуомън на МББ, която наистина като че ли отново ни приканва: „Елате на поредния ни концерт!” или „Вземете си новия ни албум Щастливи дни!“ и няма да съжалявате и за двете!“

     Ето го и мнението на Васко Громков – музикален журналист, DJ и водещ на класацията “Ново 10+2” по БНТ:
     “Албумът “Щастливи дни” на МЕРИ БОЙС БЕНД – брилянтен диск, дами и господа! Слушах го поне 15 пъти през последните десетина дни! И това, че стартира с три ПОП-ТОП хита, изобщо не означава, че не е РОК-ЕН-РОЛ от най-изпипана класа! Абсолютно удоволствие! Едва една шепа хора могат да сътворят толкова страхотна музика в момента в България! Влюбен съм в този диск!”

     

     

Comments are closed.