Стартира седмото издание на кампанията „Зрънце любов“ за зимно подхранване на птици, организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тази година за първи път кампанията има посланик в лицето на Мария Мутафчиева от Мери Бойс Бенд.

„Избрахме Мери за посланик заради позитивното й излъчване и доказаното отношение към природата“ – обяснява избора Емилия Янкова, координатор на кампанията. „Мери се съгласи с голям ентусиазъм, защото познава работата на БДЗП отдавна. Надяваме се участието й в кампанията да запали още повече хора по зимното подхранване на птици и скоро хранилките около нас да са обичайна гледка.“

Целта на инициативата е да вдъхновява хората да помагат на птиците да преживеят зимата, като поддържат хранилки, пълни със сурови, неосолени ядки и семена, например слънчогледови семки. Това е особено необходимо през най-студените месеци – от началото на декември до края на февруари. Синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, косове и други птици, които не отлитат на юг, имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат телцата си топли. Затова е необходима нашата помощ.

В кампанията „Зрънце любов“ може да участва всеки. Нужно е само да сложи хранилка за птици на балкона, пред блока или в парка и да я пълни редовно със слънчоглед.

Мери споделя: „Обичам хората от БДЗП, защото ми напомнят какви сме всъщност, какви трябва да бъдем: топли, добри, грижовни, умни, мъдри… Те са будната ни съвест – показват ни проблеми на съвремието, с които, ако се справим, ще помогнем за опазването на хармонията в природата. Всички сме част от един кръговрат, от една верига… Без нито един вид, без нито една брънка не може… Свързани сме здраво помежду си. Наши съжители в градовете са синигерите, врабчетата, чинките, сойките… През зимните месеци те остават без храна и шепа слънчоглед може да свърши чудеса. Аз и семейството ми измайсторихме и поддържаме хранилка зад блока ни в София. Пълним я в студените, снежни дни почти всеки ден.
Възхищаваме се на птиците – те притежават нещо, което човек може само мислено: могат да летят наистина!“

Comments are closed.